ایمپلنت دندان:

به­ طور کلی دو روش ایمپلنت دیجیتالی و فوری یا سنتی برای کاشت دندان وجود دارد که از لحاظ عمل جراحی و مزایا و معایب با یکدیگر تفاوت ­هایی دارند.

  • ایمپلنت سنتی (Conventional): ایمپلنت ­های دندانی سنتی، نوعی از ایمپلنت بوده که کاملاً طبیعت دندان را تقلید می­ کنند. ایمپلنت دارای پایه ­ای از جنس تیتانیوم بوده که درون استخوانی که از تاج دندان پشتیبانی می­ کند، قرار داده می­ شود. با مراقبت صحیح از این نوع ایمپلنت، ممکن است تا پایان عمر نیز دوام بیاورند. در این روش، ابتدا ایمپلنت را در استخوان فک بیمار جای داده و 2 تا 3 ماه زمان داده می ­شود تا ضمن جوش ­خوردن آن به استخوان، تاج دندانی برای پشتیبانی از ایمپلنت ساخته شود. ایمپلنت ­های معمولی و سنتی، روشی تأیید شده و مناسب بوده که انجام آن مستلزم در دسترس بودن مقدار مناسب استخوان فک و سالم­ بودن لثه­ ها در برابر بیماری می ­باشد.
مزایای ایمپلنت Conventional:
  • ایمپلنت­ های دندانی از تخریب استخوان فک و آسیب­ دیدن سایر دندان­ ها جلوگیری می­کند.
  • دندان­ های کاشته­ شده در این روش همان قدرت دندان­ های طبیعی را در فرآیند جویدن دارا هستند.
  • دندان­ های کاشته ­شده در این روش هم از لحاظ ظاهر و هم از نظر کاربرد، از دندان­ های طبیعی تقلید می­ کنند.
  • این روش برای جایگزینی دندان­ های شکسته، از دست رفته یا غیر قابل نگه ­داری از طریق روش های دیگر هستند.
  • در صورت مراقبت، تمیز کردن دندان­ های کاشته­ شده و نخ کشیدن و پیگیری دوره­ای دندان­پزشک، به­ صورت مادام­ العمر ماندگار می­ شوند.
  • تیتانیوم به­ کار رفته در این تکنیک از لحاظ بیولوژیکی با بدن سازگار است و سبب می ­شود پایه ایمپلنت با استخوان فک جوش خورده و دندان ­های قوی­ تر و پایدارتری ایجاد نماید.

معایب ایمپلنت Conventional:

  • اغلب نیاز به چکاپ و ترمیم منظم دارد.
  • زمان بهبودی نسبتاً طولانی و در حدود چند ماه برای جوش خوردن و تثبیت دندان مورد نیاز است.
  • ممکن است در مواردی، حین کاشت احساس درد داشته باشید.
  • ایمپلنت دیجیتال یا فوری

ایمپلنت دندان دیجیتال با فنآوری سه ­بعدی و بدون جراحی ساخته می ­شود. این نوع ایمپلنت ابتدا از طریق مدل­ سازی سه ­بعدی در فضای کامپیوتری و با توجه به اندازه و وضعیت استخوان فک و موقعیت قرارگیری رشته­ های عصبی طراحی شده و پس از آن با برش حداقلی و بدون نیاز به بخیه و با میزان درد پایین اعمال می­ گردد.

دربیمارانی که از جراحی وحشت داشته و یا آستانه تحمل درد پایینی دارند، اغلب ایمپلنت دیجیتالی یا فوری کاربرد دارد.  گاهی دندانپزشک مجبور می ­شود بلافاصله پس از خارج کردن دندان آسیب ­دیده، آن را با ایمپلنت جایگزین نماید. در برخی موارد نیز جهت اجتناب از جراحی ­های متعدد این عمل صورت می ­گیرد. باید توجه داشت این نوع ایمپلنت گاهی نیازمند یک عمل تکمیلی مانند پیوند استخوان بوده و برای انجام آن باید به سلامت و میزان مقاومت استخوان­ های فک و دسترسی به میزان مناسبی از استخوان فک توجه داشت. هم­چنین باید به سلامت دهان و لثه بیمار، توانایی رعایت بهداشت دهان و دندان پس از ایمپلنت دیجیتال، وضعیت نرمال سلامتی عمومی بدن به ­ویژه کنترل بیماری ­های زمینه ­ای مانند دیابت و ترک سیگار به ­مدت دو هفته قبل و بعد ایمپلنت در بیمار دقت داشت

مزایای ایمپلنت دیجیتال:
  • روش درمانی مناسب برای افرادی دارای عرض و ارتفاع بسیار کم استخوان فک می­ باشد.
  • ذخیره­ سازی آسان اطلاعات و داده ­های مرتبط با ایمپلنت برای دندانپزشک را به­ همراه دارد.
  • نیازبه جراحی ­های متعدد نداشته و کم تهاجمی و کم عوارض است. در نتیجه دوره بهبود سریع­تری دارد.
  • حمایت روانی بیمار و کاهش میزان درد و ناراحتی او را طی عمل به­ همراه دارد.
  • صرف هزینه و زمان کم­تری در این روش به بیمار تحمیل می ­شود.
  • نتایج فوری آن بلافاصله پس ازکشیده ­شدن دندان آسیب ­دیده قابل رؤیت است.
  • این روش بهترین راه­ حل در مواقعی است که فرد تمامی دندان ­های خود را از دست داده است.
  • کاشت دیجیتال به ­دلیل طراحی سه­ بعدی و کامپیوتری دقت بسیار بالایی داشته و با شکل و فرم دندان ­های طبیعی، سازگاری بیش­تری دارد.
مهم­ترین تفاوت بین ایمپلنت­ های سنتی و دیجیتالی شامل موارد زیر می ­باشد

ایمپلنت فوری نیاز به جراحی ­های پیچیده و دردناک ندارد. علاوه بر این، بلافاصله پس از کشیدن دندان آسیب­ دیده، در همان روز قابل انجام است و مراحل کاشت با سرعت انجام می ­شود. اما در روش ایمپلنت­ های سنتی، جراحی و کاشت طی چندین جلسه انجام شده که گاهاً دو عمل جراحی و بخیه و برش لثه را نیز به همراه دارد. زمان مورد نیاز برای ایمپلنت سنتی، حداقل سه ماه می­ باشد.

روش­ های مختلف جایگزین قالب ­گیری سنتی:

اسکن دیجیتالی دهان (قالب ­گیری دیجیتالی)

این روش به ­جای قالب­ گیری با خمیر قالب ­گیری که تجربه ناخوشایندی در ذهن بسیاری از ما متصور است، انجام می­ شود. باز نگه ­داشتن دهان به ­مدت طولانی و تحمل بو و طعم خمیر قالب­ گیری در برخی افراد سبب آزردگی و ایجاد حس تهوع می ­گردد. در روش قالب ­گیری دیجیتالی، دهان اسکن شده و تصاویر حاصله توسط کامپیوتر تجزیه و تحلیل می ­گردد.

عکس ­برداری دیجیتالی

این روش عکس ­برداری یکی از پیشرفت ­های حوزه دندان­پزشکی بوده که در آن نیازی به گذاشتن فیلم در داخل دهان نبوده و عکس با کمک دستگاه دیجیتالی گرفته می ­شود. البته این روش عکس­ برداری برای همه موارد مناسب نمی ­باشد.

دوربین داخل دهانی

دوربین داخل دهانی حاوی لامپ کوچکی بوده که با روشن کردن فضای داخل دهان، تصاویر واضح و بزرگی از نمای بیرونی لثه و دندان­ ها روی نمایشگر ایجاد کرده که با گرفتن عکس و ذخیره آن سبب می­ شود تا روش دقیقی برای تشخیص پلاک، پوسیدگی، بیماری لثه، ترک خوردگی یا شکستگی دندان، جدا شدن پرکردگی و سایر مشکلات دهان و دندان توسط دندانپزشک اتخاذ گردد.

مدل­سازی سه ­بعدی کامپیوتری

با استفاده از مدل­سازی سه ­بعدی کامپیوتری، وضعیت استخوان فک و عصب در محل کاشت ایمپلنت مشخص شده تا جراح برنامه ­ریزی دقیقی جهت جراحی داشته و اطمینان حاصل کند هیچ آسیبی به بافت­های مجاور و عصب وارد نشده و با حداقل برش و کوتاه ­ترین دوره نقاهت کار خود را به ­پایان برساند. راهنمای جراحی سبب می­ شود تا جراحی با دقت بالایی صورت پذیرد.

تکنولوژی کد/کم در ایمپلنت دیجیتال

عبارت کد/کم (CAD/CAM) مخفف عبارت طراحی و ساخت به­ کمک کامپیوتر است (کد مخفف Computer-Assisted Design و کم مخفف Computer-Aided Manufacturing). برای ساخت ترمیم با کد/کم، ابتدا ایمپلنت اسکن دیجیتالی شده و تصاویر به ­صورت داده­ های دیجیتالی ذخیره و به کامپیوتر فرستاده می ­شود. سپس نرم­ افزار طراحی سه­ بعدی، ترمیم متناسب با شرایط ایمپلنت را طراحی می­ نماید. پس از اعمال تغییرات مدنظر دندان­پزشک در طراحی، مدل نهایی به دستگاه تراش دیجیتالی فرستاده تا دستگاه، ترمیم را تراش داده و آماده نماید.

امتیاز شما به این مقاله:

روی ستاره مورد نظرتان کلیک کنید.

0 / 5. تعداد آرا: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *